E3x Galant

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitsubishi Galant E3x-sarja
Valmistusmaa Japani, Nagoya
Valmistusaika 19881992
Luokka C
Tyyppi E31A 1.6 GL
E32A 1.8GLX,GLS
E33A 2.0 Gti, GLSi, GLi
E38A 2.0 GLSi dynamic
E39A 2.0 GTi Dynamic
E34A 1.8 TD
Korimallit sedan, hatchback
Huippunopeus 162–205 km/h
Kiihtyvyys 8,7–15,0 s (0–100 km/h)
Iskutilavuus 1597–1997 cm3
Teho 55–120 kW
Paino 1070-1440 kg
Kulutus 6,3–9,4 l/100 km (yhd. EU)
Voimanvälitys Etuveto,Neliveto
Rengas 185/70/14, 114,3x4
Edeltäjä Mitsubishi Galant E1-sarja
Seuraaja Mitsubishi Galant E5-sarja
Saman luokan autoja Mazda 626, Honda Accord
GLSi Galant

Galantin E3x-mallisarja (1988-1992) on ehkä vieläkin parhaiten Suomen katukuvassa näkyvä Mitsubishin mallisarja, kokonaisuudessaan 1988-1992 oli Mitsubishien myynnin kulta-aikaa pohjolassa. E3x-mallisarja rakennettiin edeltävän E1x- mallisarjan perusteella, kyseessä on toinen etuvetoinen Galant. Auto oli aikanaan muotoiluiltaan jopa edistyksekäs s-kylkilinjoineen verrattuna aikakauden kilpailijoihin, joiden muotoilu oli selkeää 80-lukua. Yhtäläisyyksiä on keulassa ilmeessä nähtävissä mm. Bmw:n malleihin. Galantin kaikki moottorit olivat 4 sylinterisiä, alustassa käytettiin tyypillistä MacPherson -ratkaisua taka-akselin ollessa vielä kuitenkin jäykkä. Galant mallisarjan moottorivalikoimassa oli kaksi kaasutinmoottoria (1.6 ja 1.8 litraiset), sekä 2.0 monipisteruisku (8venttiilinen ja 16 venttiilinen versio) ja loppuvaiheessa 1.8 litrainen monipisteruisku. Valikoimaan kuului myös 1.8 litrainen Turbodiesel sekä nelivetoinen Dynamic-4. Nelivetoinen auto erosi myös alustarakenteeltaan siten etuvetoisesta, että takana käytettiin monivarsituentaa.

Kaikki manuaalivaihteistoiset mallit olivat 5-vaihteisia. Välityssuhteet kuitenkin vaihtelivat hieman moottorin mukaan, 2.0 GLSi oli pisin välitys ja 2.0 litraisessa GTi-nelikossa välitys oli lyhyin. 4-vaihteista automaattivaihteistoa sai 1.8 ja 2.0 8 venttiilisten mallien yhteydessä, tämäkin vaihteisto oli jo sähköisesti ohjattu ja myös jossain määrin oppiva.

Tyyppiviat

6. mallisarjan Galantit eivät omaa yksittäisiä pahoja tyyppivikoja, ollen tyypillistä japanilaista tuotantoa. Pahin vanhoja autoja koskeva ongelma on ollut ruoste, erityisesti ennen vuotta 1989 tehtaalta lähteneitä autoja, joita ei ollut vielä korisinkitty. Pahoja korin ruostumiskohtia ovat helmakotelon takaosat, panhard-tangon kiinnitykset, sekä alustan takaosa palkit. Näkyvät ruosteongelmat johtuvat yleensä huonosta pidosta, toki on havaittavissa, että Etelä-Suomessa olleet autot ovat kaikkiaan koriltaan heikommassa kunnossa. Ruosteongelmaa saatiin kuitenkin vähennettyä verrattuna aiempiin korimalleihin. Yleensä on kaikenlisäksi tyypillistä, että pienemmillä koneilla varustetut mallit ovat paremmassa kunnossa koriltaan, koska niitä on käytetty enemmän kauppakasseina eikä ole ajettu koria kuluttavaa maantieajoa talvisin.

Voimansiirrossa ongelmaksi muodostuu yleensä 3. vaihteen synkronointi, joka kulututetaan helposti loppuun ajossa. Vanhemmiten erityisesti 8 venttiiliset moottorit saattavat syödä hieman öljyä, tämä johtuu yleensä kovettuneista venttiilinohjurin kumeista. Gti-moottoreiden jakohihna-ongelmista on myös raportoitu, nämä ongelmat pysyvät yleensä poissa kun vaihtotyön tekee ohjeiden mukaan ja ajallaan (Gti-moottorin hihnan vaihtoväli 60tkm) Takajarrusylinterit on syytä myös herkistellä ajoittain.

GLSi Royal Galant Hatchback vm.89

Korimallit

Galantin julkistamisen yhteydessä esiteltiin ainoastaan sedan-korimalli, vuonna 1989 markkinoille tuli hatchback-monikäyttömalli. Mallin takapenkit ovat käännettävät ja luonnollisesti hattuhyllyn pystyy poistamaan. Paremmin varustelluissa sedan-malleissa vastaavasti on suksiluukku. Sedan ja Hb -koreissa korin etuosat ovat identtiset, myös ovien alaosat ovat samat. Kattolinja on malleissa kuitenkin täysin erilainen. Hb-malli painaa myös hieman sedania enemmän. Suomeen tuodut nelivetoiset autot ovat oikeastaan kaikki sedan-korisia, vaikka nelivetoa on tehty myös Hb-koriin. Muuten lähes kaikkia malleja on saanut kummallakin korilla.




1988-1990

Aluksi myynti aloitettiin Suomessa GL, GLX ja GLSi malleilla, myöhemmin mukaan tulivat Gti-mallit. 1989 puolella Hatchback-korimalli ja 4-Dynamic nelivedot julkaistiin Suomeen. Kaikissa nelivetomalleissa on katallysaattori, vastaavasti 1990 kaikista muistakin tehtiin vähäpäästöisiä. Mallistoa paranneltiin pikkuhiljaa, ja varsinaista faceliftiä ei voida sanoa tapahtuneen.

  • 1.6 GL

1.6-litraisella 60 kilowattisella ja 125Nm kaasutinmoottorilla varutettua GL-mallia tuotiin Suomeen 1988-1990. Koko mallisarjan ns. karvalakkinmallin vakiovarusteita olivat mm. ohjaustehostin (De Luxe-malli, käytännössä katsoen Suomimalleissa on ohjaustehostin), 5-vaihteinen vaihdelaatikko, säädettävät peilit, ratin korkeussäätö ja kangassisusta. GL-mallia on tehty ainoastaan sedan korisena.

  • 1.8 GLX

1.8-litrainen kaasutinmoottori tuotti 66 kw ja 137Nm. Erona GL-malliin vakiovarusteissa oli mm. hieman parempi verhoilu, ohjaustehostin sekä kierroslukumittari. Markkinoilla oli myös GLX De Luxe-malli,jossa oli sähkötoiminen kattoluukku sekä sähkötoimiset peilit vakiona.

  • 1.8 GLS

GLS-mallissa on myös 1.8-litrainen kaasutinmoottori, kori kuitenkin on yleensä hatchback-mallinen. Varustelu mukailee GLSi-tason varustelua jättäen pois vakionopeudensäätimen.

  • 2.0 GLSi

Alkuperäisen malliston lippulaivamallissa, etuvetoisessa 2.0 GLSi:ssä voimanlähteenä toimii hieman edellisestä korimallista kehitelty 2.0-litrainen monipisteruisku, josta otettiin tehoa irti 82kw ja vääntöä 162Nm. GLSi-mallissa on ikäisekseen varsin kattava vakiovarustus: sähköiset ovilasit, vakionopeudensäädin, plyyshisisusta, etuspoileri sekä säädettävä tihkukytkin tuulilasinpesurissa. Kaasutinmalleista poiketen myös takapyörissä oli levyjarrut. Markkinoilla oli myös erityinen GLSi Royal-malli, jossa oli sähkötoiminen kattoluukku, gti mallin kylkiverhoilut, ABS-jarrut sekä pronssiset sävylasit. GLSi De Luxe-mallissa oli vain kattoluukku ja sävylasit.

  • 2.0 Gti

Etuvetoinen Gti-malli oli peruskoriltaan GLSi:tä vastaava. Gti-malli erosi siitä ulkoisesti sivumuovilevikkeillä sekä pienellä takaspoilerilla. Useimmissa tapauksissa alaosat olivat harmaat. Suomeen tuoduissa malleissa oli myös ABS vakiovarusteena. Moottorina oli selkeästi turbokäyttöön suunniteltu 16 venttiilinen 2.0l DOHC voimanlähde, joka oli varustettu mm. suorasytytyksellä. Kone tuotti 107kw ja 175Nm. Gti-mallien vaihteiston välityssuhde on myös hieman lyhyempi kuin Glsi-malleissa. Gti:stä oli myös Royal-malli. Nämä mallit tunnistaa yleensä hieman paremmasta varustelusta: sähköinen kattoluukku, sähkösäätöinen alusta ECS sekä sähköisesti säätyvä ohjaustehostin kuuluivat Royal-pakettiin. Yleensä sisustassa on myös jalopuukoristeet.

  • 1.8 GL / GLX TD

Dieselit (55kw, 152Nm) vastasivat varusteiltaan GL/GLX -tasoa.

  • 2.0 GlSi 4-Dynamic

4-Dynamic on jatkuva viskopohjainen nelivetojärjestelmä, jossa voimansiirto toimii normaalisti suhteella 50/50. GLSi-dynamic malli eroaa ulkoisesti GLSi-etuvedosta ainoastaan sivutekstien ja nelivedon maskin osalta. Moottori tuottaa katallysaattorin kanssa vain 80kw ja 159Nm. Vakiovarusteisiin kuuluu GLSi-varusteiden lisäksi myös ABS-jarrut.

  • 2.0 Gti 4-Dynamic

Gti 4-Dynamic on varustettu erillisellä korisarjalla. Etupuskurissa ja takapuskurissa on selkeä maaefekti "lippojen" ansiosta, ovissa on samantyyppiset ovimuovit kun Gti ja GLSI-royal -malleissa. Lisäksi korisarjaa on täydennetty tyyliin istuvilla helmoilla ja etu- ja takapalalla. Gti Dynamicissa on myös aina takaspoileri sekä nahkapäällysteinen ohjauspyörä ja vaihdekepin pää. Moottori on sama kuin etuvetoisessa mallissa, katallyssaattori kuitenkin muuttaa tehoarvoja (106kw, 172Nm). Gti 4-Dynamicissa on myös 4-pyöräohjaus (toimii yli 40km/h nopeuksissa).

1990-1992

Mallisto muuttui hieman vuoden 1990 jälkeen. Pienten teknisten muutosten ja katallysaattorin lisäksi oli myös ulkoisia muutoksia. 1991 jälkeen lähes kaikissa myytävissä malleissa oli krominen maski. Myös takavalot muuttuivat samalla hieman, sekä sedan että hb-malleissa. Paremmin varusteltujen mallien verhoilut muuttuivat hieman, ilmastointilaitteen toimintaa muutettiin myös kahteen otteeseen. GL-mallin tuonti lopetettiin 1990.

  • 1.8 Gli

Suomessa harvinainen, esimerkiksi Saksassa huomattavasti yleisempi, malli. Tätä mallia tuotiin Suomeen vasta ihan mallisarjan loppuvaiheilla 1992, varustelu vastaa GL-tasoa ja 1.8 moottori on saanut kumppanikseen monipisteruiskutuksen. Valmistaja ilmoitti silti tehoiksi samat 66kw.

  • 2.0 Gli

1990 Mitsubishi toi markkinoille mallin, jossa tekniikka oli moottoria (nyt 80kw, 159Nm), jarruja yms myöden 2.0 GLSi mallista, ja sisusta varusteineen GL-mallista. Ainoastaan mittaristo kierroslukumittareineen on GLSi-mallista. Varusteiden puuttuminen toi hinnan huomattavasti houkuttelevammalle tasolle ja mallia myytiinkin kohtuullisesti. Mitsubishi valmisti myös HB-korisia erikoismalleja GLi Black Diamond ja Silver Diamond. Mallit olivat luonnollisesti väreiltään musta ja harmaa. Normaalin GL-varustuksen lisäksi malleissa oli takaspoileri, sähkötoiminen kattoluukku ja erikoisteippaukset sivulla.

  • 2.0 Glsi

GLSi-malli jatkoi malliston perusmallina. Osa loppuvaiheen GLSi malleista on varustettu EXE-mallin etupuskurilla sekä Gti Dynamic-4 takapuskurilla.

  • 2.0 Glsi EXE

Mitsubishi julkaisi aina malliston tultua tiettyyn ikään EXE-malleja, jotka ovat hieman paremmin varustettuja. Galantin tapauksessa se merkitsi lähinnä ulkoisia somisteita. Kaikissa EXE-malleissa on täysmuovinen etupuskuri varustettuna sumuvaloilla sekä alkuperäisen GTi-mallin ovimuovisomisteet. Takapuskuri on aluksi samanlainen kuin muussakin sarjassa, mutta luonnollisesti puskurin muoviosakin on maalattu korinsävyn. Loppuvaiheen EXE-malleissa on myös GTi Dynamic-4 -tyyppinen takapuskuri.

  • 2.0 Gti

Gti-moottorin arvot laskivat (106kw, 172Nm) mallin pysyessä muuten hyvin samanlaisena. 1991 jälkeen Suomeen ei enää saanut etuvetoista GTi-mallia muuten kuin HB-korisena. Samalla malliin vaihtui krominen maski, EXE-mallin etupuskuri ja Gti Dynamic-4-mallin takapuskuri.

  • 2.0 Glsi 4-Dynamic

GLSi 4-Dynamic säilyi vuoteen 1991 hyvin samanlaisena käyden läpi vain korimallin yleiset muutokset.

  • 2.0 Gti 4-Dynamic

1990 Gti 4-Dynamic sai voimakkaamman Gti-moottorin. Vanha korvattiin 1G-Eclipsestäkin tutulla 110kw ja 180Nm moottorilla. Ulkoisena muutoksena mainittakoon 1991 lisätyt sumuvalot vakiovarusteena, tätä edeltävissä malleissa puskurissa sumuvalojen paikalla oli vain ritilät. Jarrut ovat myös isommat vuoden 1991 mallissa vastaten Vr-4 mallin jarruja.

  • 1.8 TD

Turbodiesel-mallit eivät vastanneet enää GL-tasoa, loppuvaiheen turbodiesel mallit tulivat EXE:n etupuskurilla, Dynamic-4-tyyppisellä takapuskurilla ja korinvärisillä listoilla sekä paremmalla plyyshisisustalla varustettuina.