EC5x lohk

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lohkolämmittimen ja sisähaaroituksen asentaminen 6A13 TT -moottoriin

Ostoslista:

  • Defan 106 vastus [1]
  • Kaapelia useita metrejä
  • Nippusiteitä
  • Yksi jakaja
  • Sisäpistoke
  • Jäähdytysneste 4 litraa

Lohkolämmittimen asennus on syytä tehdä nosturilla tai keula ylös nostettuna. Työn yhteydessä joutuu tyhjentämään koko jäähdytysjärjestelmän, joten on syytä aloittaa tyhjentämällä jäähdytin pohjapropusta, proppu on jakopään puolella jäähdyttimessä. Toinen vaihtoehto on tyhjentää järjestelmä alavesiletku irroittamalla, millä välttää jäähdyttimen tyhjennyspropun o-tiivisteen mahdollisen hajoamisen. Pohjapanssarin poistamisen jälkeen irroitetaan downpipe ahtimista ja katallysaattorista. Näitten pultteja ei kannata katkoa.

Vastuksen asennus lohkoon

Vastus tulee kuvassa näkyvään vasemmanpuoleiseen paikkaan

Lohkossa oleva blommi on saatava seuraavaksi irti. Tämä onkin vaativa työvaihe ja vaatii käytännössä blommeille tarkoitetun ulosvetäjän. Turbomoottoriin käy sama vastus kuin 6A13 -vapariin. Vastus tulee myös samalle F2 -paikalle taaempaan lohkoon.

Ulosvetäjä paikallaan

Kun blommi irtoaa lohkosta, tulee vettä varsinainen tulva ulos. Tähän on syytä varautua isolla vadilla, jonka saa suoraan alle. Kun nesteet on saatu ulos, kannattaa blommin aukko putsata ennen vastuksen asentamista. Vastusta on hyvä lisätiivistää soveltuvalla tiivistemassalla. Tämän jälkeen vastus lyödään paikalleen lohkoon. Paljoa tilaa ei ole, ja vastus olisi silti saatava kunnolla paikalleen.

Kaapelointi ja sisähaara

Kaapelia tämä homma vaatii aika paljon, eikä sen suhteen tule kovin halvaksi. Vastukselta ylös vietävä kaapeli ei saa osua vetoakseliin eikä saa olla liian lähellä pakosarjaa, kaapelin pystyy vetämään aika suoraan ylös. Kuljettajan puolen iskunvaimenninpylvään taakse kaapeli pitäisi saada riittämään. Kun kaapeli on saatu ylös voi downpipen kiinnittää takaisin. Sinne on hyvä tehdä jakopiste lämmityskaapeleille. Sisälle vedettävä kaapeli viedään tulipeltiä pitkin toisen puolen iskunvaimenninpylvään taakse, sieltä poistetaan ABS-sulake, jonka alla on läpivientikumi. Asennuksia tehdessä olisi hyvä olla ns. läpivientitulppa, jonka terävän pään saa läpi läpivientikumeista.

ABS-sulake.
Kuvaa pyöräkotelon puolelta.

Tässä vaiheessa viimeistään pitää ottaa apukuskin puolelta rengas irti ja purkaa sisälokasuoja. Kun kaapelin saa läpi pyöräkotelon puolelle pitää se viedä kuvassa toisesta punaisella merkitystä läpiviennistä matkustamon puolelle. Matkustamossa on käännettävä hansikaslokero kokonaan auki, eli sivusta pois se stoppari. Kaapelin voi sisällä viedä sitten haluaamaansa paikkaan apukuljettajan jalkatilassa.

Yleisesti on suotavaa käyttää aika paljon nippusiteitä kaapelin sitomisessa. Varsinainen tulokaapeli kannattaa tuoda sitä kuljettajan puolta konetilassa ja tuoda puskurista läpi halutusta kohdasta, esimerkiksi ritilästä ja pultata pistoke johonkin sopivaan puskurin alaspäin osoittavaan pintaan.


Viimeistelevät toimenpiteet

Lopuksi suljetaan kaikki mahdolliset proput ja täytetään jäähdytysjärjestelmä uudestaan. Raakaa jäähdytysnestettä on syytä varata 4 litraa kun koko moottori on tyhjennetty. Järjestelmän täytön yhteydessä pitää muistaa ilmata kunnolla käyttämällä moottoria lämpimäksi siten, että sisäkierrossa on maksimilämmitys päällä ilman puhallusta (32 astetta lämpö, ei puhallusta, ei ilmastointia). Termostaattikotelon yläpuolelta löytyy ilmausruuvi, joka on hyvin hankalassa paikassa. Ilmausruuvia auki pitäen ja jäähdyttimen korkki auki käytetään kone paikallaan mielellään niin lämpöiseksi että termostaatti (alavesiletkussa) aukeaa. Ilmausruuvin saa todennäkösesti sulkea aikasessa vaiheessa. Ilmaamalla varmistutaan siitä ettei järjestelmään jää ilmataskuja. Jäähdytysjärjestelmää on syytä tarkkailla jonkin aikaa vuotojen varalta, mahdollisia vuotokohtia: letkuliitokset, tyhjennysproppu jäähdyttimessä ja uusi vastus.