Tasapainoakselit

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Jakopään ja Tasapaino-akseleiden merkit ja kohdistus

Esimerkin kuvissa oleva kone on 4G64 (2.4i) mutta lohko on saman tyyppinen kaikissa 4G6x koneissa. Nokka-akselin merkeistä en ole ottanut kuvaa, koska ne ovat erilaisia eri kansissa (DOHC / SOHC)
Artikkelin tarkoitus on auttaa säätämään tasapaino-akselit oikeaan ajoitukseen koska tässäkin on oma kikkansa, josta on hyvä syytä olla tietoinen.

Jakopään tasapainoakselit

Kuvaan merkitty TP-akselit
  • Tämä onkin helppo kohdistaa ja on ensimmäisenä kohdistettava ja kiristettävä hihna.
  • (HOX! Myös kampiakselin merkki kohdalleen !!!) näkyy kuvassa.
Ylemmän TP-akselin merkki
  • Toisen TP-akselin merkkien kohdalle laittaminen onkin vaikeanpaa sillä se on välitetty öljypumpun rattailla ja lohkon merkki on kohdallaan kerran kolmen kierroksen aikana, mutta todellisuudessa vain yksi asento on oikea.
  • Väärä asento aiheuttaa juuri 3000rpm kohdalla värinöitä yms. ylimääräistä ääntä.
Koneen imusarjan alla on pultti(tulppa) josta TP-akseli kohdistetaan.
Itse olen käyttänyt kohdistus työkaluna 8mm poran terää.
  • Ja kohdistus tapahtuu siten että: työnnetään poran terä yms. sopiva tanko reiästä sisään ja pyöritellään merkki kohdalleen kunnes tanko/poranterä

menee pohjaan.

Merkki on kohdalla vain yhdessä kohdassa siten että tanko on perillä, tosin rattaassa on 'välystä' 5-6 hammasta merkistä molemmin puolin mutta kohta löytyy selvästi.
  • Lopuksi kampiakselin ja nokan merkit kohdalleen ja hihna paikalle ja kiristäen.. valmista.

Jakopään tasapainoakselit kuvitettuna

Lisä tauhkaa (Kuvassa SOHC koneen front cover, tp-akselit pitäisi silti olla samanlailla myös DOHC koneissa)

Merkki kohdallaan, akseli oikein, huomaa vastapainon asento. (= alaspäin, jolloin ruuvari mahtuu tulemaan sisälle) (kts. kuvat ylhäältä)
Merkki kohdallaan, akseli 180 astetta väärin, huomaa vastapainon asento. (= ylöspäin, jolloin ruuvari ei mahdu tulemaan sisälle (kts. kuvat ylhäältä))
  • Jos ruuvaritemppu tuntuu vaikealta (ei saa ruuvaria koloon, voi myös testata akselia näin)
Tasapainoakselin ollessa oikeinpäin, voi kääntää kohdistusmerkin (valkoisella) suoraan ylöspäin ja kun päästää pyörästä irti merkin pitäisi palata vasemmalle (vastapäivään). Tällöin akseli on oikein (ja kuten kuvasta vastapainon asennosta päättelemällä voisi olettaa)
Jos tasapainoakseli on 180 astetta väärin niin kun edellä mainitun tempun tekee, pyörä pyörähtääkin oikealle (eli myötäpäivään), tällöin akseli on väärin (Kuten jälleen kuvasta vastapainon asennosta voisi päätellä (pyörähtää vasemmalle)