Radalle sopivat renkaat

ast

Z27AG
Liittynyt
6 Tammikuu 2003
Sijainti
Järvenpää
Voisi kerätä kokemuksia eri renkaista ratakäytössä yhteen, sillä valinta ei todellakaan ole helppoa varsinkin jos pitää tasapainoilla katukelpoisuuden, suorituskyvyn, kestävyyden ja ostohinnan välillä.

Hankook R-S2

Rengaskoko: 215/40-17 87Y XL (pintaa uutena noin 6.6 mm eli vähemmän kuin katurenkaissa normaalisti)
Vanne: 17x7"
Auto: Evo 4 GSR vakioalustalla
Ajettu: kolme ratapäivää joista kaksi pääosin märällä radalla, yksi täysin kuivalla, yhteensä 4 tankillista bensaa ja noin 450 km radalla. Lisäksi noin 4000 km katuajoa
Kuluminen: kohtuu vähäistä, kuluu tasaisesti eikä ole tullut pintavaurioita. Pysynyt tasapainossa.

Arvio:
Kuivalla helppo ja looginen ajettava, ei ole yllättänyt missään tilanteessa eikä irtoa äkkinäisesti luistoon. Vinkuu aika paljon eli pidon raja helppo löytää. Ajettavuus voisi olla tukevampi ja ohjaustuntuma tarkempi. Pitotaso on katurenkaaksi hyvä, mutta ei mitään jakoa Toyo R888 semislicksin rinnalla.

Sateella riippuen asvaltista ajettavuus vaihtelee helposta hankalahkoon. Alastarossa perä pyrki irtoamaan helposti luistoon joka tuntui jatkuvan aika kauan. Renkaat olivat tällöin uudet mikä saattaa vaikuttaa asiaan. Myös pitotaso tuntuu vaihtelevan paljon asvaltin mukaan. Ei saderenkaana parhaasta päästä mutta kuitenkin käyttökelpoinen.

Renkaita ei ole vielä kierrätetty akseleiden välillä. Kuva on otettu eniten rasittuvasta eturenkaasta kolmantena ratapäivänä viimeisen ajosetin jälkeen. Olosuhteet olivat päivän aikana kuivat. Renkaaseen rullautunut irtokumi lähti pois muutaman sadan kilometrin maantieajon jälkeen.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Kumho Ecsta SPT KU-31

Rengaskoko: 205/45-16 87W XL & 225/45-16 89W
Vanne: 16x7" & 16x7"
Auto: Toyota MR2 turbo vakioalustalla
Ajettu: noin 500 km radalla, lisäksi noin 5500 km katuajoa
Kuluminen: Takarenkaat kuluivat melko voimakkaasti radalla, kulutuspinnasta irtosi paloja renkaan kuumentuessa. Eturenkaat kestivät huomattavasti paremmin. Epätasapainoa kerääntyi ratakäyntien myötä.

Arvio:
Kuivalla helppo ja looginen ajettava, luistot loppuivat suhteellisen nopeasti (auton ominaisuudet huomioiden). Ohjaustuntuma on löysä pehmeän runkorakenteen vuoksi. Pito katurenkaaksi hyvää luokkaa, yllätti positiivisesti.

Sateella pitää uutena hienosti, kuluneena pito huononee. Oikeasti vertailukelpoinen sateella huippurenkaiden kanssa.

Takarenkaat kuluivat varoittimeen tällä ajomäärällä rajoittimeen saakka ja pinnasta puuttui isoja paloja. Eturenkailla on ajettu noin 2000 km enemmän katuajoa ja kuluminen oli paljon vähäisempää ja hallittua. Ei mielestäni sovi ratakäyttöön kuivalla paitsi ehkä johonkin erittäin kevyeen ja tasapainoisesti renkaita käyttävään autoon.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Onko kellään tuosta Toyo:n R888:sta käyttökokemuksia? Itselle mahdollisesti tulossa ensi kesäksi setti. Yokohamaa vastaan olen noita puntaroinut, kummastakaan ei omia kokemuksia vielä.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Yokohama S-Drive 205/55-15

Vanne: 15x7"

Auto: E33 Glsi Galant (punnittu täydellä tankilla n. 1300kg), eteen lisätty pystykallistusta, muuten vakioalusta.

Ajettu: reilu 200 kierrosta radalla + muutama tuhat kilometriä normaalia ajoa (rata-ajosta ehkä 50% märällä radalla, tällä on suuri merkitys kulumiseen)

Kuluminen: märällä radalla kuluminen hyvin vähäistä, kuivalla radalla huomattavampaa, mutta hallittua. Rengas kuluu enemmänkin keskeltä kuin reunoista tai kyljistä. Palojen irtoilemista ei havaittu. Tällä hetkellä renkaat ehkä sekalaisen rata/katukäytön käyttöikänsä puolivälissä, kun renkaat kierrättää edestä taakse ja päinvastoin. (Kannattaa lisäksi muistaa, että nämä renkaat ovat olleet todella raskaassa käytössä radalla, niillä on ajettu runsaasti ja pitkiä stinttejä. Kuluminen voisi olla huomattavasti vähäisempää jos ajaisi lyhyemmissä jaksoissa.) Etuvetoisessa eturenkaat luonnollisesti kuluvat enemmän, mutta tämä tuskin on renkaan syy. Mitään epätasaisesta kulumisesta tai palojen irtoilusta johtuvaa epätasapainoa ei ole näiden renkaiden kanssa esiintynyt kertaakaan.

Arvio: Kuivalla todella hyvä rengas huolimatta melko korkeasta profiilista (jopa painavan ja vakioalustaisen auton alla). Runko on jopa niin hyvä, että mielestäni ero Toyon semislikseihin jäi yllättävän pieneksi (=eroa toki on, mutta se oli pienempi kuin kuvittelin.) Pito irtoaa ja palaa tasaisesti, helppo rengas ajaa myös tässä suhteessa. Sateella lähes mahdoton saada lämpöiseksi ja pitämään, mutta mikäpä rengas nyt sateella hyvin pitääkään? Kuivan kelin ominaisuudet ovat kuitenkin niin hyvät, että sadekelin ominaisuuksien vajavaisuudet voi hyväksyä. Sekä ajettavuuden, kulumisen, että hinnan suhteen hyvin varteenotettava vaihtoehto sekalaiseen katu/ratakäyttöön. Jos haluaa pelkästään katukäyttöön mukavan renkaan, niin voi melkeinpä unohtaa nämä: jäykkä runko johtaa epätasaisuudet läpi + aiheuttaa jonkin verran vetelyä urissa. Radalla jäykkä runko taas tuo hyvät puolensa esiin.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Lisätty kuva. Alhaalla-vasemmalla se kaikkein kulunein rengas. Ja näillä siis tosiaan ON ajettu radalla ihan kohtuullisesti.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Isot pojat kertoivat että Yokohaman Advan Neova AD08 tulisi tänä kesänä Euroopan markkinoille. Sen pitäisi olla A048:n ja katurenkaiden välimaastosta. Mielenkiinnolla odottelen ja jos sopiva koko tulee E-hyväksyttynä markkinoille niin saatanpa kokeillakin.

http://www.yokohamatire.com/tires/advan_ad08.aspx

Eikä Hankookin uusi vastaus R-S3 näytä pahalta sekään...

http://www.tirerack.com/tires/tires.jsp?tireMake=Hankook&tireModel=Ventus+R-S3

Nyt pitäisi jotenkin sinnitellä nykyisellä R-S2 sarjalla sinnitellä siihen asti että uusia malleja on markkinoilla :)
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

S-Drive kokemusten perusteella seuraavatkin renkaat ovat todennäköisesti Yokohamat. Mikä malli, sen määrää vannekoko ja hinta.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Tämän kesän jälkeen S-Driveista ei ole paljoa lapsille kerrottavaa. Mutta onhan niillä jo ajettukin.
Seuraava rengasvalinta onkin sitten kinkkisempi.... Yokohaman joku malli tai R888 Toyo
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

AD08 jos ja kun niitä tulee Eurooppaan. Aika hyvää kommenttia tullut noista jenkeistä.

http://www.tirerack.com/tires/tests/testDisplay.jsp?ttid=118

R888 lienee aika meluisa arkiajoon, kuulostaa kuulemma samalta kuin laakerivika ;D
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

offtopic: mitkä renkaat evo X:ssä on ensiasennusrenkaina?
Katselin tänää Treen Veholla vain ja siinä oli kilvetön peli (ollu kauan jo) ja vaikutti melkein et alla olis ratarenkaat?

edit: Evo X tires - Yokohama Advan A13c ...tuski ainakaa hiljaisimmat mitä katttelin kuviota :)
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

http://www.youtube.com/watch?v=fYcZTAAwMwA

Japanisella tarkkuudella testattuna Yokohama Advan AD08 oli 0.7 sekuntia / kierros nopeampi Tsukubassa kuin AD07 ;D

Testiauton tekniset tiedot http://www.hksusa.com/info/?id=3656

P.S. näyttää HKS:n poikien Evo X olevan vähän rikkaalla...
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

ast sanoi
R888 lienee aika meluisa arkiajoon, kuulostaa kuulemma samalta kuin laakerivika ;D

Tuo on kyllä totta. Eine kokoaikaa mut aika usein rupeaa yhtäkkiä jurnuttaa ja kuulemma matka-ajossa kuluu suhtkoht nopeaan ja muutenkaan ei taida olla pintaa uutena kun se 5mm (korjatkaa jos väärässä?!). Nomutta mikäpä se sellanen evo jossa ei meteliä ole. Ensimmäistä kertaa radalla noilla renkailla ja oli aika hemmetinmoinen pito... en osaa hirveemmin analysoida ku ei oo enempää kokemusta vielä noista.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

mitään uutta performance-rengas-rintamalla?

ite just kattelin noita eagle f1 asy:n palloja. 2€ hintaeroa camskillilla ja rengas-onlinella.
kummastahan irtois tuoreemmat?
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

GY Asyt : Jos mahdollista niin jäykkyydella 97Y

MLR : Pitäisi kohta tulla rengas tarjouksia foorumille. Ainakin R888 ja A048 malleja tarjolla. Saattoi olla vielä muitakin.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Itse kokeilen noita Hankookin RS2. Katotaa kui käy..
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Sopivia renkaita odotellessa, ei viitsi ostaa ennen kuin on uusia malleja tullut.

En tiedä auttaisiko typpitäyttö esim. R888:ssa esiintyviin ylikuumenemisongelmiin. Ainakin paine pysyisi stabiilimpana.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

cubeqtio sanoi
Itse kokeilen noita Hankookin RS2. Katotaa kui käy..

Itselläni on vähän nämä samat renkaat suunniteilla ratarenkaiksi koska tietääkseni hinta/laatu suhde on kohdallaan. Rengas kuin rengas pitää ihan tarpeeksi minun rata-ajossa joten lähinnä vaatimuksina ratarenkaalle on mahdollisimman hyvä kesto ja muina vaatimuksina sitten et ne on mustat ja pyöreet.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Itse ostan ensi kesäksi samat Yokohamat (S-Drive). Osittain hyvien kokemusten takia, mutta myös sen vuoksi, että ko. mallista löytyy sopivia kokoja.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Niko Päivinen sanoi
Itse ostan ensi kesäksi samat Yokohamat (S-Drive). Osittain hyvien kokemusten takia, mutta myös sen vuoksi, että ko. mallista löytyy sopivia kokoja.

Et meina uudempaan malliin siirtyä jos niitä tulee ennen ostoajankohtaa? S-Drivehän alkaa olla saatavuudeltaan jo haastava joissain kokoluokissa.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

ast sanoi
En tiedä auttaisiko typpitäyttö esim. R888:ssa esiintyviin ylikuumenemisongelmiin. Ainakin paine pysyisi stabiilimpana.

Sama käynyt mielessä. Tosin MLR:n puolella oli keskustelua rengas paineiden vaikutuksesta sekä lukemia eri kokoihin ,jolla asian saisi korjattua. (en nyt tähän hätään linkkiä löydä) :-\

Oli PSI lukemia , jotka eivät minun aivo lohkoihin rekisteröidy mitenkään. ??? Saisivat nuo perkeleet puhua Kg tai bar kieltä niin muistaisin lukemat ulkoa.

Epäilemättä kuitenkin tiedossa on , että A048 hivenen arvostetumpi , nyky hinnoilla kuuleman mukaan myös edullisempi kuin R888.

Se mikä tässä viime aikoina on sylettänyt on MLR:stä saamani tarjous Dulopin 3 sarjalaisista jotka olivat tarjouksessa viime syksynä. Myivät niitä lähes polkuhintaan , vedin luonnollisesti homman puihin viime metreillä kun radalle en olisi enää ehtinyt.

Dunlopin DZ03G rankattu ainakin briteissä seuraavasti : uber must have super trackdaytire the ultimate best
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Et meina uudempaan malliin siirtyä jos niitä tulee ennen ostoajankohtaa? S-Drivehän alkaa olla saatavuudeltaan jo haastava joissain kokoluokissa.

Miksei sitä voisi harkita, mutta tällä hetkellä nimenomaan S-Drive on lähes tulkoon ainoa vaihtoehto, jota vielä saa oikeassa koossa (205/50-16).
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Niko Päivinen sanoi
Miksei sitä voisi harkita, mutta tällä hetkellä nimenomaan S-Drive on lähes tulkoon ainoa vaihtoehto, jota vielä saa oikeassa koossa (205-50-16).

http://www.yokohamatire.com/tires/advan_ad08.aspx

Jos nuo nyt sitten joskus tulee Eurooppaan... Odottavan aika on pitkä!
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

^- Maaliskuu 2010 , Englanti , jonkun epämääräisen tiedon mukaan.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

http://www.yokohamatire.com/tires/advan_ad08.aspx

<- 205/50-16 puuttuu tuonkin mallin valikoimasta....
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Niko Päivinen sanoi
http://www.yokohamatire.com/tires/advan_ad08.aspx

<- 205/50-16 puuttuu tuonkin mallin valikoimasta....

Sorry, luin väärin. Luulin että tarkoitit 15-tuumaista.

16" on välikoko. Hyviä renkaita on huonosti saatavissa. Ne mitkä saa, löytyvät yleensä myös 15" kokoisena. Laita 215/40-17 kevyillä vanteilla niin on paremmin valikoimaa :)
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Pidän korkeammasta profiilista -ei ole niin justiinsa jos sattuu lipeämään kanttarin yli.. ;D
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Niko Päivinen sanoi
Pidän korkeammasta profiilista -ei ole niin justiinsa jos sattuu lipeämään kanttarin yli.. ;D

No ei ainakaan itsellä mitään kanttariongelmia ollut 215/40-17 renkailla...
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Nyt alkais olla aika laittaa ens kesää ajatellen ratarenkaat tilaukseen. Tuo Hankook RS-2 tulee varmaan olemaan valintani ja ostopaikka camskill. Nyt haen sellasta perusratarengasta jotka riittää mun ajotyylille ihan hyvin ja tuo hankook on vissiin sellainen. Mutta onko joku muu ratarengas hinta laatu suhteeltaan parempi suurinpiirtein samassa hintaluokassa? Tuo camskill renkaiden ostopaikkana on varmaan ihan ok?
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

evo6 sanoi
Nyt alkais olla aika laittaa ens kesää ajatellen ratarenkaat tilaukseen. Tuo Hankook RS-2 tulee varmaan olemaan valintani ja ostopaikka camskill. Nyt haen sellasta perusratarengasta jotka riittää mun ajotyylille ihan hyvin ja tuo hankook on vissiin sellainen. Mutta onko joku muu ratarengas hinta laatu suhteeltaan parempi suurinpiirtein samassa hintaluokassa? Tuo camskill renkaiden ostopaikkana on varmaan ihan ok?
Millon paat tilaukseen? Pitäis katella joku kymmenen kakskyt luisukumia ens kesäks ni ajattelin samasta puljusta tilata :D
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Kimppatilausta? Tiano tuolta rahdeissa ei taida säästää jos porukassa tilaa jotain.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

R-S2 on hintaluokassaan parhaimistoa. Negatiivista on ohjaustuntuma, positiivista kestävyys ja kelvollinen pito. Rahalla saa varmasti parempiakin kumeja. Itse kokeilen jotain muuta, mutta malli ja merkki ei ole vielä tiedossa.

Kimppatilauksessa häviää renkaiden postimaksut tai hakukustannukset kotimaassa. Kaupan päälle saa runsaasti vaivaa ja järjesteltävää ;D
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

UITTO- sanoi
Kimppatilausta? Tiano tuolta rahdeissa ei taida säästää jos porukassa tilaa jotain.
Juu camskill on laittanut postikulut 48£ per setti eli ei säästä postikuluissa. Pitää tollanen rs-2 setti laittaa tilaukseen ja sitten ratapäiviä odottamaan. :driverjdm
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Typpitäyttöä ajattelin itse kokeilla olivat tulevat renkaat mitkä hyvänsä. Saisi varmaan vähennttyä pidon ja ajettavuuden vaihteluita renkaiden lämpötilan mukaan.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

ast sanoi
Typpitäyttöä ajattelin itse kokeilla olivat tulevat renkaat mitkä hyvänsä. Saisi varmaan vähennttyä pidon ja ajettavuuden vaihteluita renkaiden lämpötilan mukaan.
Onko typpitäytön mahdollisuus kuinka yleistä rengasliikkeissä ja minkä hintaista hommaa se on?
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

ast sanoi
Typpitäyttöä ajattelin itse kokeilla olivat tulevat renkaat mitkä hyvänsä. Saisi varmaan vähennttyä pidon ja ajettavuuden vaihteluita renkaiden lämpötilan mukaan.

nythän mä hokasin et töis jäikin ylimääräseks just yks typpipullo ::) :D
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Mikäs se tämmönen febishop.eu kauppa sitten on? Kellään kokemuksia? On ainakin hinnat kohdallaan kun nuo sivun hinnat sisältävät kuljetuksenkin.
esim. hankook rs-2 225/45/17 koossa 102.22e http://fi.febishop.eu/renkaat/hankook/rs-2-94-y-xl
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Ei itse tule ratailtua mutta onko jollain kokemuksia Toyo R1R renkaasta? Pitäisi ilmeisesti olla jotain T1R ja R888 välimaastosta.

http://www.camskill.co.uk/products.php?plid=m58b0s4429p0
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

.......205/50-16 puuttuu tuonkin (Yoko AD08) mallin valikoimasta....

AD08 muuten LÖYTYI erään brittiputiikin (painetusta) mainoksesta 205/50-16 kokoisena... mielenkiintoista...
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Melko huonolta näyttää uusien rengasmallien tilanne toistaiseksi vaikka melko laajasti on yrittty selvittää saatavuutta:

Yokohama AD08:
- Englannissa muutama paja saanut pienen erän ja myyty jo, seuraavasta erästä ei tietoa, luultavasti menee viikkoja vielä
- Camskill puhui heinäkuusta

Kumho Ecsta XS KU36:
- Saksan / Euroopan sivut listaavat renkaan
- Useat kaupat väittävät 205/50-15 koon olevan saatavilla
- Vain muutama ei suomeen toimittava kauppa listaa muut koot, ilmeisesti oikeasti ei vielä ole myynnissä

Hankook R-S3:
- Euroopan suunnitelmia ilmeisesti on, mutta ei vielä vähään aikaan

Olin kyllä melko varma että jotain olisi ollut jo saatavilla mutta ei vaan ole. Ratapäiväkäyttöön suunnattua rengasta valittaessa vaihtoehdoiksi jää siis lähinnä välimalleista Hankook R-S2, Federal 595RS-R, Toyo R1R tai oikeat semislicksit kuten Toyo R888, Dunlop DZ03G, Yokohama A048 ja Kumho V70A.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Olen tällä hetkellä taipumassa Federal 959 RS-R:n suuntaan aika vahvasti. Raivokkaalla guuglettamisella siitä on kuitenkin löytynyt ehkä 65-35 suhteella enemmän hyvää kuin huonoa, lisäksi palaute täytyy suhteuttaa 959:n hintaluokkaan, joka on varsin kohtuullinen.

No, olisihan siinä taas sitten yksi malli kokeiltujen listaan?

Kumho V70 A:n treadwear on aika hurja medium-seoksenakin. Mutta sekin voisi olla yksi vaihtoehto.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Niko Päivinen sanoi
Kumho V70 A:n treadwear on aika hurja medium-seoksenakin. Mutta sekin voisi olla yksi vaihtoehto.

Muistaakseni V70A medium on pehmeämpi kuin Toyo R888 GG ja V70A hard vähän kovempi.

225/45-17 595RS-R ei varastossa neljää kappaletta, lisää tulee joskus toukokuun lopulla eli eipä sitten saa niitäkään.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Federal 595 RS-R:t laitettu tilaukseen. Lancerin syömä koko korjaantui tarkistuksen jälkeen hieman, tilasin lopulta 205/45 R16 pallot.

Katsotaan mitä posti tuo tullessaan. Toivottavasti jotain. ;D

Radalle sopivat? No, se jää nähtäväksi. :)
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Niko Päivinen sanoi
Federal 595 RS-R:t laitettu tilaukseen. Lancerin syömä koko korjaantui tarkistuksen jälkeen hieman, tilasin lopulta 205/45 R16 pallot.

Katsotaan mitä posti tuo tullessaan. Toivottavasti jotain. ;D

Radalle sopivat? No, se jää nähtäväksi. :)

No kolmen viikon päästä tietää.. :)

Pääsee myös itse koeponnistaa noi RS-2:set samalla. :)
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

En ymmärrä miten olen voinut sivuuttaa tähän asti yhden vaihtoehdon tässä kevään rengashankintoja pohdittaessa.

Bridgestone Potenza RE070:t lähtivät tilaukseen.

Treadwear 140 :)
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

Bridgestonessa ei VOI mennä pahasti metsään IMHO, muistetaan kuitenkin, että se (S-02) oli Roadsportissakin vuosikausia THE rengas, ennen kuin rengassääntö salli semisliksit Yokot...

Kyllä minun mielessäni Bstone ja Yoko ovat olleet valmistajina samalla viivalla (vs. se Federal, josta en ollut ikinä kuullutkaan)..

Itselleni ei vaan löytynyt enää Bstonelta kokoja noista paremmista pyöristä...
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

aijjai.. itekki missasin ton re070. noh kokeillaan noita sit gyf1asyjen jälkeen.
 
Vs: Radalle sopivat renkaat

RE070 on käytännössä saatavissa vain yhdessä koossa joten se ei ole vaihtoehto kovin monelle. Onneksi sattuu olemaan juuri minun kaipaamani koko. Vähän epäilyttää milloin nuo renkaat on paistettu koska ne kuitenkin ovat jo aika vanha malli jota ei ole kovin hyvin saatavilla.
 
Takaisin
Ylös Bottom