Outlander phev akun kunto

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hese
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Heips.
Tänään hain auton BMU päivityksen teon jälkeen.
Akun kapasiteetti ennen päivitystä 76,3 ja päivityksen jälkeen 84,3.
Auto my19 ja ajettu nyt 58tkm.
 
Itse olen laittamassa Outlander PHEV vm 2019, ajettu 94 000km ja kyllä valinta siihen kohdistui ihan tilojen takia. Katseltiin muitakin merkkejä kuten Teslaa mutta ei meidän perhekoolle sopiva ollenkaan. Näissähän Outlandereissa akkutakuu on 8V / 160 000km ja jos pidämme auton 2 vuotta niin meidän kilometreillä akkutakuu ei kerkeä poistua meidän aikana. Välillä mittaamme ajoakun kapasiteetin, ja jos se kerkiää kulua alle 70% niin tehtaalta saadaan uusi akusto ilmaiseksi. Lisäksi otamme 2 vuoden autoturvan mahdollisten tulevien vikojen takia.
 
Olisko kenelläkään mitään faktaa että miten Mitsun Akkutakuu toimii, kuinka pitkä se on ja mikä on "raja" jolloin akku on liian kulunut ikäänsä nähden? Netti kun tuntuu olevan pullollaan kaikenlaisia tietoja niin eipä juuri ota selvää, jossain lukee 8v/160tkm jossain lukee 5v ja jossain mainittiin että huollot on pitänyt teettää valtuutetussa huollossa. Aion asian kyllä kysyä paikalliselta Mitsubishi-huollolta, mutta he lomailee vielä ensi viikon.
8V / 160 000km
 
Heips.
Tänään hain auton BMU päivityksen teon jälkeen.
Akun kapasiteetti ennen päivitystä 76,3 ja päivityksen jälkeen 84,3.
Auto my19 ja ajettu nyt 58tkm.

Vertailun vuoksi.

Omaan MY19 kotteroon tehtiin BMU-päivitys & DBCAM 4 vuoden / 53 TKM kohdalla. SOH-% nousi 77,6% --> 85,0%.

Nyt on vuosi myöhemmin 5v / 73 TKM kohdalla SOH 81,5%.

Pikkuhiljaa lasketellaan alaspäin:

Screenshot_20240424_144323_Samsung Internet.jpg
 
Okei. Ei paha. Mutta mitä päivitys oikein tekee, silläkö saa vanhasta akusta pirteämmän, kuulostaa oudolta. Tai en ymmärrä.
 
Ymmärsin että ns ohjelmavirhe/bugi suojelee akkua liikaa eli ei anna kaikkea kapasiteettia käyttöön latausessa/käytössä.
Voin olla myös väärässä mutta eiköhän joku laita varmaa faktaa tulemaan
 
Mitkä firmat Tampere-Helsinki-akselilla a) ymmärtävät mistä tuossa BMU-päivityksessä on kyse ja b) hoitavat homman mukisematta takuun alaisena juttuna? Akuston kunto 42 tkm kohdalla oli 81.1%, joka viittaisi vähän keinotekoisen nopeaan kulumiseen. Taisin jossain vaiheessa olla yhteydessä Tampereen Länsiautoon, mutta sieltä vain kerrottiin että autossa ei ole avoinna mitään päivityskampanjaa. Tuontiauto kyseessä.
 
Viimeksi muokattu
Kerrottiin että asiakkaan pitäisi itse Osata vaatia kyseistä BMU päivitystä etteivät he sitä itse automaattisesti tarjoa
 
No nyt tuli akku takuuasennettuna. 69,5% akkuun meni sähköä 6,97kWh. Nyt uuteen 105,3% akkuun meni 10,70kWh. En tiedä mikä akku on, mutta uudeksi veikkasivat huollossa. Mitattu halvimmalla ja tietysti parhaimmalla mittarilla kotioloissa, mutta samoissa olosuhteissa. Eli lämppärillä tyhjäksi ajettu ja kesäkeleillä. Ilmastoinnin huolto tuli myös kaupanpäälle. Sähkönkulutukseen tuli siis selvä piikki joten oletan kilometrienkin olevan reilusti yli 26 jonka mittasin tässä taannoin lämpimällä ilmalla. Mukisematta meni asennukset takuuseen ja sain myös jonkinlaisen brosyyrin asennuksesta kun sitä pyysin :)
 

Liitetiedostot

  • Screenshot_20240517_231554_PHEV Watchdog Lite.jpg
    Screenshot_20240517_231554_PHEV Watchdog Lite.jpg
    104.2 KB · Lukukerrat 131
  • Screenshot_20240517_231609_PHEV Watchdog Lite.jpg
    Screenshot_20240517_231609_PHEV Watchdog Lite.jpg
    70.7 KB · Lukukerrat 132
Terve kaikille,

Eilen tein kaupat MY19 Outlanderista jolla rullailtu 87tkm. Watchdogilla katsoin koeajolla että akun SoH 75,4%, joka tuntui vähän kehnolta. Kävin koeajolla kuitenkin kysymässä Konalan Hedinillä, jossa auto aina huollettu että onko BMU päivitystä tehty autoon ja ei ollut. Näillä spekseillä varmaan akku ihan perus ok kuntoinen jos tolla BMU päivityksellä saa vähän prosentteja takaisin? Hedinillä ystävällinen huollon asiakaspalvelija kertoili että mitään kummallista ei huoltohistoriassa ole ja että maahantuojan määrittämä hinta on 240e tuolle BMU päivitykselle ja DBCAMille. Pitää varata aika tässä jossain vaiheessa.
 
Mitkä firmat Tampere-Helsinki-akselilla a) ymmärtävät mistä tuossa BMU-päivityksessä on kyse ja b) hoitavat homman mukisematta takuun alaisena juttuna? Akuston kunto 42 tkm kohdalla oli 81.1%, joka viittaisi vähän keinotekoisen nopeaan kulumiseen. Taisin jossain vaiheessa olla yhteydessä Tampereen Länsiautoon, mutta sieltä vain kerrottiin että autossa ei ole avoinna mitään päivityskampanjaa. Tuontiauto kyseessä.
Konalan Hedinillä Helsingissä ainakin tiedettiin heti mistä on kyse kun kävin kyselemässä!
 
Tampereella Hedin Automotive ja tietävät BMU päivityksestä. Jos autossa takuu menee maahantuojan "piikkiin"
 
Uusi akku tuli, ja kyllä meno muuttui. Uudella akulla pääsisin auton mittauksen mukaan 48 km, mutta ajoinkin 51 kilometriä ennen kun polttomoottori käynnistyi.
Kysyin onko refurbattu vai uusi akku, ja minulle ainakin kerrottiin, että tehdasuusi.


Screenshot_20240625_115140_PHEV Watchdog Lite.jpg
 
Huomattavasti ero nyt alkuunsa.
Laitteletko mielenkiinnosta infoa miten muuttuuko paljonkin kilometrit vaikkapa kuukaudessa.
Ja muuttuko mm latausaika.
 
Morjesta kaikille, pitihän se itekkin tänne eksyä kun on pihassa outlander phev 2017 ja alkaa 160K ja 8 vuotta olla pikkuhiljaa mittarissa. Alkanut huolestuttaa tuo ajoakun kunto etenkin kun mediassa kovasti esillä plugin-hybrid autojen ajoakut, että ei kestä kun sen 3000 sykliä ja sit on kaput.

Olisiko vinkkiä mistä tuommosen Bluetooth Mokkulan voisi ostaa (suomesta), jolla saisi watchdogin toimimaan? Onko tietty malli sellaisesta mikä toimii parhaiten ja varmasti? Ja onko tuolla akun kunnon mittaaminen järkevää, ennen kuin kiikuttaa merkkiliikkeeseen pikatestiin?

Olen huomannut että nyt suko-kotilatauksella akkuun latautuu n. 6kwh molemmin puolin virtaa vaihtelevasti, että mikä olisi semmoinen optimaalinen oikea määrä vm 2017 outlanderiin?
Range kesällä n. 20km ja talvella 18km.

Tässä alkaa olemaan hoppu jos haluaa takuuhuoltoon, mikäli speksit täyttyy sen osalta. Eikös se ollut max 8 vuotta ja max 160,000km, jotta sen puolesta vielä takuuseen saisi 2017 vehkeen?

Tsemppiä kaikille outlander phev omistajille!
 
Hei.
Minulla on ongelma, mihin kaipaisin klubilaisten asiantuntijoiden apua.
Perustiedot: Outlander PHEV MY16, ensirekisteröinti maaliskuu 2017, ruotsiauto, SAKAn tuonti, ostettu 05.2020, akkua sun muuta seurattu Watchdogilla maaliskuusta 2021
Akun kunto laskenut melko tasaisesti ja olen odottanut ennen akun mittaukseen menoa, että prosentit ovat varmasti tarpeeksi alhaalla, että menisi akkutakuun piiriin. Prosentit olivat 63,5% of 40Ah ja 66,8% of 38Ah, ja ajattelin, että on aika varata mittaus, pakko mennä läpi. Varasin ajan Vihdin autotalosta ja kertomillani tiedoilla olivat sitä mieltä, että varmaankin lähdetään uutta akkua tilaamaan.
Sitten alkaa mielenkiintoinen osuus. Tilasin ajan puhelimitse 13.1. ja olin katsonut Watchdogilla akun tilanteen edellisen kerran 13.11.24 ja taso oli siis tuo 66,8% of 38Ah
Sain ajan mittaukseen maanantaille 20.1. Kun sitten taas katsoin akun tilannetta 16.1. kolme päivää myöhemmin, olin melko hämmästynyt! WTF, akun arvot olivat muuttuneet kuin ihmeen kaupalla ylöspäin, nyt arvo oli 70,5% of 38Ah, eli juuri karvan verran yli takuuseen vaadittavaan.
Ilmeisesti huolto on ilmoittanut maahantuojalle, että mahdollisesti on tulossa akun vaihto, osaavat varautua, en tiedä. Näyttää kuitenkin siltä, että autoon on tehty etänä jotain, millä arvot on saatu muuttumaan. Mikään muu ei selitä asiaa, eiväthän ne akun arvot itsekseen parane.
Luonnollisestikaan en mennyt maanantaina mittauttamaan akkua ja maksamaan mittauksesta joka ei johda mihinkään.
Ja nyt se tärkeä kysymys, onko jollain tietoa vastaavasta tilanteesta? Ja onko mielestänne tällainen mahdollista. Tuntemieni tietotekniikkagurujen mielestä on!
Onko jollain tietoa miten ja millä auton tietoja pääsee tutkimaan oikein syvältä. Kaikesta tehdystä kun jää jälki, niin nyt vaan pitäisi löytää se "savuava ase".
Ja vielä, olenko ymmärtänyt oikein, että maahantuoja vastaa autojen takuuasioista? Jos näin on, niin motivaationa tällaiseen vilppiin voisi olla se, että auto on tuotu ruotsista eikä suomen maahantuoja halua kustantaa tällaista.
Toivottavasti sain selitettyä asian riittävän hyvin, sen verran näppis tärisee kiukusta. Luotan asiantuntemukseenne ja toivon saavani hyviä ehdotuksia tilanteeseen.

Nyt tuli vielä sellainen mieleen, että 8.1. autoon vaihdettiin Suomen Akuilla 12V akku alkuperäisen liki kahdeksan vuotiaan tilalle (Power Plus AGM-B24L 12V 45Ah) Onko mahdollista, että tällä olisi vaikutusta asiaan?
En ymmärrä, voiko tähän olla näin yksinkertainen selitys? Miten pikkuakun vaihto voisi parantaa rangea?
 

Liitetiedostot

  • 16.01.2025.jpg
    16.01.2025.jpg
    70.7 KB · Lukukerrat 50
  • 13.11.2024.jpg
    13.11.2024.jpg
    70.4 KB · Lukukerrat 58
Viimeksi muokannut moderaattori
Eihän mitsussa ole minkäänlaista etäyhteyttä, eli ei maahantuoja pysty mitään tekemään jos auto ei ole heillä.

Kyllä ne lukemat elää myös ylöspäin..
 
Viisi vuotta arvot laskevat tasaisesti ja heti kun varaan ajan akkutestiin ne pomppaavat mystisesti juuri tuon takuurajan yläpuolelle :unsure:
Kuulostaa lähes mahdottomalta sattumalta. Onko jollain toisella käynyt näin?
 
Kyse on varmaan enemmänkin siitä, että jälkimäisessä mittauksessa kennot on paremmin balanssissa, jolloin myös akku on paremmassa kunnossa. Autohan käyttää ajoittain osan AC -latausajasta kennojen balansointiin. DC -latauksen aikana ei balansointia käsittääkseni tapahdu. Tästä syystä lienee manuaalissa maininta: "Ajoakun kapasiteetin säilyttämiseksi suositellaan seuraavaa: •Jos suoritat toistuvasti vain pikalatauksen, lataa auton akku täyteen normaalilla latauksella joka 2. viikko."
 
Zuikkis, olisiko jollakulla esittää Watchdogin logeja missä näkyy, että lukemat myös nousevat. Olisi mielenkiintoista nähdä.
Minulla on nyt neljän vuoden ajalta tiedot ja aina on mennyt tasaisesti alaspäin, paitsi nyt kun olin menossa mittaukseen. Todella epäilyttävää. Mistä sellainen varmuus, että diilerillä tms ei ole pääsyä ajoneuvon tietoihin?

Raahis, auto on ladattu lähes aina lämpimässä tallissa, olosuhteet aina samat ja omalla laturilla. Kuten logeista näkyy, hyvin vähän ladattu pikalatureilla. Koskaan ei ole ollut muutosta ylöspäin.

En ole mikään salaliittoteoreetikko, mutta jokin tässä nyt on pielessä! Olisi kiva kuulla, onko jollain toisella vastaavaa kokemusta.

Miten, kuka ja millä softalla pääsisi katsomaan auton tietoja perusteellisemmin? Onko kenelläkään tietoa?
 
. Mistä sellainen varmuus, että diilerillä tms ei ole pääsyä ajoneuvon tietoihin?

No kaikenlaista voi uskoa, kuka uskoo litteään maahan tai spagettihirviöön.

Autossa ei ole nettiyhteyttä. Siihen saa yhteyden vastaavalla tavalla kuin hiusfööniin tai leivänpaahtimeen, eli pitää olla fyysisessä kosketuksessa laitteeseen.

Maahantuoja voi tietysti olla salaa käynyt autoa ropaamassa autotallissasi kun et ole huomannut, jos heillä vaikka on salainen erikoisosasto tämmöisiä tehtäviä varten. :)
 
Vakavammin puhuen, kyllä nuo lukemat elää joka suuntaan. Vaikkapa tässä sivulla heti alkajaisiksi metodi jonka on todettu kasvattavan akun kapasiteettia:


Tai eihän se akku oikeasti miksikään muutu, mutta on mahdollista että BMS huomaa että "olihan siellä kapasiteettia" kun muutaman kerran käytetään tyhjemmäksi sen jälkeen kun mittari jo näyttää 0km.

Itsellä ainakin on tapana könöttää autossa lämmöt päällä vaikkapa emännän kauppareissun ajan, helposti siinä käy "vahingossa" juuri ohjeen mukainen prosessi että ilmastointi pauhaa vaikka range nollassa..
 
Jos PHEV:issä olisi modeemi, niin eiköhän Mitsu olisi antanut sen myös käyttäjien käyttöön, sen sijaan, että täytyy about seistä auton vieressä, jos haluaa ottaa siihen yhteyden "etänä".

SoH on teoreettinen arvo, jota ei voi mitata kuten esim. bensaa tankissa. Se perustuu johonkin algoritmiin jonka mukaan BMU laskee SoHin perustuen asiaan Y ja X. Isossa roolissa varmaan kennojännitteet, sisäinen resistanssi ja lämpötila. Todellista kapasiteettia ei kuitenkaan voi niiden perusteella kuin arvailla. Siihen tarvitaan DBCAM tai vastaava prosessi, kuten Zuikkis ylempänä linkkasi.

Woodsmithin 16.1 luetut arvot näyttää, että akun "actual state of charge" on 102,2% eli enemmän kuin BMU:n mukaan akkuun pitäisi nykyään enää mahtua. Eiköhän BMU muutaman tällaisen tilanteen jälkeen ymmärrä korjata SoHia ylöspäin.

En tiedä mitä DBCAM maksaa, mutta Woodsmithin tapauksessa harkitsisin sen teettämistä, jos ei ole viime vuosina tehty. Siinähän se totuus sitten selviää. Ehkä saa uuden akun, ehkä saa "lisää" kapasiteettia vanhaan akkuun tai sitten saa vain karun totuuden.
 
No niin, uskotaan uskotaan!

Kuten jo aiemmassa viestissäni kerroin, niin 8.1. 12V akku vaihdettiin Suomen Akuilla ja kyselin voisiko se olla syynä tähän. Tähän ei kukaan tarttunut. Valitettavasti en ollut sen akun vaihdon ja akkutestin varaamisen välissä käyttänyt Watchdogia, niin yhdistin sen sitten siihen akkutestin varaukseen.

Akun vaihdossa kysyin, eikö laiteta mitään "ylläpitovirtaa" ettei asetukset nollaannu. Vastaus oli, että jos laittaa "ylläpitovirran" niin hän ei vastaa jos tulee jotain ongelmia, näin on aina ennenkin vaihdettu. No en siinä ruvennut kinaamaan, vaan ajattelin että tietää mitä tekee.

Nyt kun olen lueskellut täältä foorumilta kaikenlaista, niin tuli eteen ketjussa "Outlander PHEV ajoakun kunto", että 12V akun vaihdossa olisi BMU resetoitunut. Näin ainakin ymmärsin. Eli olisiko tuo nyt sitten syynä tähän ongelmaan.

Nyt kun arvot on mitä on, niin mahtaako ehtiä laskemaan vielä takuuajan puitteissa, 2kk, kertooko se akkutesti kuitenkin akun todellisen kunnon vai vaikuttaako tuo resetti lopputulokseen?

Vielä on siis tasan kaksi kuukautta aikaa akkutakuun loppumiseen. Nyt olen muutaman kerran mittaillut rangea ja aika tarkkaan 25km pääsee rauhallisella ajamisella ilman lämmitystä, pipo päässä. Mittari pistorasiassa näyttää, että "tyhjästä" täyteen menee 7kWh ja auton mittari näyttää 6,8kWh. Mitä tämä teistä kertoo akun kunnosta?

Tuossa viimeisin mittaus
 

Liitetiedostot

  • 26.1.2025.jpg
    26.1.2025.jpg
    56.8 KB · Lukukerrat 53
Se ei suositeltava BMU reset näyttää menevän näin:
-auto laturiin
-auto päälle
-12V akku irti
-laturi irti (auto sammuu)
-12V akku takaisin kiinni
-auto päälle
-mittaristo ilmoittaa EV SYSTEM SERVICE REQUIRED

Tämän perusteella pelkkä 12V akun irtikytkentä ei resetoi BMU:ta, mutta tästä varmaan jollain omakohtaisia kokemuksia.

Käsittääkseni DBCAM tehdään joka tapauksessa ennenkuin autoon tilataan uusi akku. Sillä kun saadaan se akun todellinen kapasiteetti selvitettyä. Tämän ja tuon 12V akunvaihto-/BMU reset -asian voi varmaan selvittää merkkihuollosta ihan kysymällä. Siellä tietävät varmasti (ja toivottavasti) enemmän kuin minä.

Noista KWh määristä en osaa sanoa kun omassa isompi akku eikä muutenkaan tule sitä koskaan ihan tyhjäksi asti ajettua.
 
Se että tässä akun SoH on parantunut on tosiaan käynyt kuten Zuikkis mainitsi. BMS on saanut kalibroitua tilannetta paremmaksi. Sama parannus olisi tullut korkojen kanssa myös ns. DBCAMissa.
 
Eikö BMU reset näkyisi watchdogilla että akun ikä nollautuisi? Tuo 2835 days viimeisessä screenshotissa. Eli en usko että sitä on käynyt siinä akun vaihdossa.
 
Vielä sellaista kysyisin tähän pikkuakun vaihtoon liittyen.
Minulla tuli siis kaikenlaisia vikavaloja aiemmin, (RBS!, ASC SYSTEM, EV SYSTEM ja ABS) ja olin palstalta lukenut, että ne johtuisivat mahdollisesti 12V akun liian matalasta jännitteestä. Akku olikin vähän huonossa hapessa, alkuperäinen. Kun se sitten Suomen Akuilla vaihdettiin ja vikakoodit kuitattiin, ei noita vikailmoituksia sen jälkeen tullut. Mutta viime viikolla, noin kuukauden kuluttua, ne taas ilmaantuivat, ihan pyytämättä. Aiemmin ne useimmiten katosivat kun auton käynnisti uudelleen, saattoivat kyllä ilmaantua taas uudelleen myöhemmin. Nyt ne eivät enää lähde pois edes auton latauksen jälkeen. Olisiko kenelläkään mitään käsitystä mikä tämän aiheuttaa? Onko kyseessä joku ihan pieni juttu vai isompi vika. Ajamistahan ne eivät estä, kannattaako kuitenkaan, mutta katsastukseen on turha yrittää.
Viisaita vastauksia odottaen.
 

Liitetiedostot

  • IMG_20250204_153408.jpg
    IMG_20250204_153408.jpg
    217.7 KB · Lukukerrat 34
  • IMG_20250204_153411.jpg
    IMG_20250204_153411.jpg
    217.4 KB · Lukukerrat 33
  • IMG_20250204_153414.jpg
    IMG_20250204_153414.jpg
    215.9 KB · Lukukerrat 31
  • IMG_20250204_153417.jpg
    IMG_20250204_153417.jpg
    216.6 KB · Lukukerrat 33
Vielä sellaista kysyisin tähän pikkuakun vaihtoon liittyen.
Minulla tuli siis kaikenlaisia vikavaloja aiemmin, (RBS!, ASC SYSTEM, EV SYSTEM ja ABS) ja olin palstalta lukenut, että ne johtuisivat mahdollisesti 12V akun liian matalasta jännitteestä. Akku olikin vähän huonossa hapessa, alkuperäinen. Kun se sitten Suomen Akuilla vaihdettiin ja vikakoodit kuitattiin, ei noita vikailmoituksia sen jälkeen tullut. Mutta viime viikolla, noin kuukauden kuluttua, ne taas ilmaantuivat, ihan pyytämättä. Aiemmin ne useimmiten katosivat kun auton käynnisti uudelleen, saattoivat kyllä ilmaantua taas uudelleen myöhemmin. Nyt ne eivät enää lähde pois edes auton latauksen jälkeen. Olisiko kenelläkään mitään käsitystä mikä tämän aiheuttaa? Onko kyseessä joku ihan pieni juttu vai isompi vika. Ajamistahan ne eivät estä, kannattaako kuitenkaan, mutta katsastukseen on turha yrittää.
Viisaita vastauksia odottaen.
Normaalisti tehot tallella ja antaa ladata ajoakkua?
 
Takaisin
Ylös Bottom